غربالگری هنگام ازدواج؛ گامی مؤثر در حفظ فرصت فرزندآوری سالم برای زوجین ناقل تالاسمی
غربالگری پیش از ازدواج بهعنوان یکی از مؤثرترین راهکارها در پیشگیری از تولد نوزادان مبتلا به تالاسمی ماژور، نقش کلیدی در حفظ سلامت نسل آینده ایفا میکند.

به گزارش روابط عمومی _ دکتر خداداد شیخزاده، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به مناسبت ۱۸ اردیبهشت، روز جهانی تالاسمی، گفت: غربالگری ژنتیکی پیش از ازدواج، روشی مطمئن برای زوجین ناقل تالاسمی به منظور داشتن فرزند سالم است. توصیه میشود دختران و پسران جوان پیش از انتخاب همسر، با انجام آزمایش خون از وضعیت ژنتیکی خود آگاه شوند.
وی افزود: در صورت ناقل بودن هر دو زوج، مراجعه به مراکز مشاوره ژنتیک و بهرهمندی از خدمات تشخیص پیش از تولد امری ضروری است.
وی ادامه داد: بهترین زمان برای انجام مرحله اول تشخیص پیش از تولد (PND1)، قبل از بارداری است، اما اگر زن باردار باشد و این مرحله را انجام نداده باشد، تا هفته هشتم بارداری فرصت انجام آن را دارد.
به گفته معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، مرحله دوم تشخیص پیش از تولد (PND2) باید بین هفته ۱۰ تا حداکثر ۱۴ بارداری در مراکز تخصصی مانند آزمایشگاه ژنتیک و مراکز نمونهبرداری از جنین انجام شود.
دکتر شیخزاده با تاکید بر اهمیت پیشگیری ژنتیکی اظهار کرد: فراهم شدن انتخابهای متنوع و امکان پیشگیری ژنتیکی، تحولی اساسی در کنترل بیماری تالاسمی ایجاد کرده است و این رویکرد منجر به کاهش قابل توجه تولد نوزادان مبتلا به تالاسمی ماژور در سالهای اخیر شده است.
وی ادامه داد: تالاسمی ماژور یک بیماری خونی ارثی است که به علت نقص در ساخت گلبولهای قرمز ایجاد میشود و بیماران مبتلا به این نوع تالاسمی دچار کمخونی شدید هستند و باید بهطور منظم، هر سه هفته یکبار خون دریافت کنند.
به گفته دکتر شیخ زاده، تالاسمی یک بیماری اتوزومال مغلوب است و تنها زمانی کودک به آن مبتلا میشود که هر دو والد ناقل ژن معیوب باشند. در چنین شرایطی، احتمال تولد فرزند مبتلا در هر بارداری ۲۵ درصد خواهد بود.
comment